Monday, July 17, 2017

Dilema Ibu Bekerja vs Pengasuh - Part 2

Assalamualaikum,

mcm aku cakap sebelum ni, sebagai ibu bekerja aku mmg mengharapkan pengasuh...
tak caya tanyelah mak2 yang keje nih...
it's hard but we have to..
susahnye nak percayakan org, mengharapkan org menjaga amanah dengan baik..

aku bukan mengada-ngada strict baru ni..
even mase Bulan pn aku dh strict dengan penyusuan dan pemakanan...
tp since Bulan mmg fully FM aku strict pada pemakanan...
NO JUNK FOOD!
pernah kantoi Bulan makan junk food, seminggu aku remind pengasuh jangan bagi..
frustrated jangan cite la...
tu cite Bulan..

Bintang laen plak citenye..
since die fully BF, aku mmg sangat2 careful bab ni based on perkongsian2 dalam group2 penyusuan...
yelah, susu badan bukan semudah bukak tin masuk susu dalam botol tambah air..
mase sebulan adek aku jage aku bekalkan 1.5oz x 8 botol
(mule2 aku bekalkan 2oz x 6 tapi Bintang mintak setiap jam and kadang2 tak abes sbb tu aku turunkan jadi 1.5oz)
seminggu sblm anta ke pengasuh, aku tanye ade aku, cukup tak susu 1.5oz per sesi..
adek aku cakap, terlebih cukup..
aku lega la..

so mase anta pengasuh baru, aku bekalkan 1.5oz x 9 botol..
siap extra 1 botol lebih dari adek aku..
hari pertama hanta, pengasuh dah cakap tak cukup...
Allah..
padahal aku dh mentioned adek aku dah jage sebulan sblm die jage and aku mmg dah keje mase adek aku jage tu..
so esoknye aku anta mcm biasa dengan harapan Bintang ok..
Alhamdulillah susu abes

masuk hari ke3, mase anta tu aku tak ingt aku cakap ape..
tapi tibe2 akak tu terlepas cakap die bagi Bintang 3oz sekali susu...
Ya Allah...
terkejut aku..
dalam journey bf die tak same mcm susu FM bole suka2 up oz anak..
bia bertambah botol jangan bertambah oz...
tu rules die..
sbb mcm kite tau, bf based on demand..
kite bole upkan oz tapi berperingkat dan bukan 1.5oz pegi terus 3oz
tak keruan hati aku sehari tu..
aku whatsapp suruh bg ikut 1.5oz je per sesi..
die kate tak cukup sbb Bintang asek nanges bile susu abes..
sbb tu die up oz..
plus die suruh bekalkan lebih..
aku bukan taknak bagi lebih, tapi demand Bintang 12oz sehari..
yes, kekal sampai arini 12oz sehari..
tak lebih kadang2 kurang dari tu..

hari ke5 aku anta, kantoi tang laen plakkk...
sedih medih hati ku...
pkl 5 pagi aku bangun masakkan untuk bekal Bulan setiap hari..
sekali ptg tu die bitau aku, selame ni makanan yg aku masak tu die suap sume anak asuhan die sbb katenye Bulan tak nak makan...
abes selama 4 tahun pengasuh lame jage elok je die makan..
plus, sejak bile anak aku tak nak makan ape aku masak sedangkan Bulan mmg tak penah refuse masakan umi...
mmg aku terus tawar hati dah nak anta ke die..
ikut hati mmg tak nak anta dah nexweek tu..
aku call adek aku mintak tolong..
tapi adek aku pn tak available tarikh tu..
maka aku pn pasrah hanta anak2 ke pengasuh tu sampai adek aku free...
sepanjang 3 minggu lebih tu..
aku dah stop prepare bekal Bulan...
aku dah start tak percayakan die handle Bintang...
aku mintak adek aku jage anak2 aku at least sampai Bintang dah makan..
supaya aku tak kalut nk amek anak2 aku cepat dari keje..
supaya aku tak suruh laling temok amek anak2 aku cepat dari pengasuh sbb dah tak percayakan pengasuh...

bile tgk poopoo Bintang selalu jadi takut..
kalau bole tak nak pikir..
tp kadang2 mesti terpikir..
selalu cakap kt laling temok, tah2 die dah bagi air suam kat Bintang, tah2 die dah bg nestum, tah2 die dah bagi susu FM..

yes, aku dah stop hanta..
Alhamdulillah..
tp next year aku start kene cari pengasuh baru jugak..
mebi hati aku ok sket..
sbb Bintang dah start makan kan..
and die dah lebih aktif..
skang ni pn die aktif kadang2 susu ade balance..
susu 13.5oz yg pengasuh sebelum ni sentiasa kate tak cukup..
Alhamdulillah aku bole buat stok sket..

aku cube nk mudahkan pengasuh, tp kalau pengasuh tak bole nk follow simple instruction..
susah..
baby mmg kerap menangis and tak semestinye die nak menyusu je..
banyak sebab laen..
huhuhu..

ade kes yg kene kt kawan sendiri, anak die menyusu 3oz per sesi..
bekalkan pengasuh dalam 8 botol (logik akal ngam 8jam)
tp pengasuh die bole call mintak tambah botol lagi...
ko ghase?
anak2 bf bermasalah ke mcm mane?

itulah dilema mak2 bekerja nih especially yang bf dgn pengasuh...
tapi aku sebolehnye cube nk elak konflik ngn pengasuh..
2,3 kali aku remind kalau tak ikut mmg aku tawar hati terus...

gitulah citenye..
till then,
live life to the max and have a nice day
salam



Thursday, July 13, 2017

Dilema Ibu Bekerja vs Pengasuh - Part 1

Assalamualaikum,

bagi mane2 ibu yang bekerja, situasi paling tak best sekali adelah bab mencari pengasuh...
banyak bende akan bermain dalam kepala...
yelah, bukan mudah nk serahkan anak pada org laen lebih2 lagi org luar...
lagi2 dengan kes yang segala macam sekarang nih...
ingat mudah ke uols...susah wehhh...
bende paling susah sekali adalah nk percayakan org...
and aku manusia yang mmg sangat susah nk percayakan orang..

tapi yang paling utama adalah pengasuh yang bole treat anak aku mcm anak die...
when i said treat macam anak die bukan maksud 100%..
cukuplah sekadar kasih sayang, kesabaran tinggi dan perhatian...
other than that still kene follow my instruction...

so aku ade 2 different pengasuh..
Alhamdulillah, anak2 aku terjaga la..
bile balik mmg mandi, wangi, dah makan, dah nyusu..
yang ni mmg aku tak deny..
mmg syukur..
arini aku nk tekankan dalam bab pemakanan dan penyusuan anak2 aku..
dari side pengasuh...

mase Bulan aku banyak pejam mata sbb pengasuh masih boleh dikategorikan 80% ikut instruction aku...
balance tu paham2 lah..
hehehe...
so, mmg bertahan lame jugak die jage...
dari umur Bulan 3m sampai la hari aku deliver 16 Nov 16.
rumah pengasuh lame ngn rumah aku mmg sangat jauh...
sehala dalam 30minit + 1 tol..
so gitula rutin aku selama almost 4 years..
tp sbb pengasuh ok, aku pn ok la...
takde isu sangat..

cume bile Bintang lahir, mmg aku ingt nk proceed je anta ke pengasuh yg same...
tapi, disebabkan Bintang bf so aku tak nak amek risiko memandangkan jarak perjalanan dan belum termasuk jem lagi...
sbb aku drive sendiri kan..
maka sesi mencari pengasuh baru pn bermule..

it took me more than 2 months to find the new nanny..
lepas abes cuti pantang, aku mintak tolong adek aku jagekan anak2 aku..
berbayar la..

alang2 cari pengasuh baru, mmg aku cari the nearest la ngn umah..
mmg betul2 mencabar..
finally kitorg pn decide amek 1 nanny yg umahnye jarak dalam 5 minit je driving...

Alhamdulillah..
aku pn seronok la bile dapat dekat and anak die jage pn tak ramai..
walaupun bayaran rm700 aku pejam mata je...
tapi tak sampai seminggu...
aku rase mmg taknak hanta on the spot je...

to be continued......

Tuesday, July 11, 2017

Things to be prepared and ready to use - for new parent

Assalamualaikum,

entry kali ni aku nak share pasal barang2 yang WAJIB ada dan sentiasa dalam mode ready-to-use...
khas untuk parents baru diluar sana...
.
kadang2 kite nmpk bende ni kecik je...
tapi di saat EMERGENCY ia member impak yang besar...
haaa mase tu baru tau kepentingan barang2 nih...
aku share based on pengalaman...
.
selain barang2 keperluan laen, barang2 yang mmg wajib new parents sediakan adalah mcm gambar bawah nih;


1. baby nose cleaner
- kegunaan time baby selsema...kalau anda tak berani nak sedut direct ke hidung, so inilah penyelamat...umi and abi tak pandai sedut direct..so pakai mende alah ni jelah...

2. baby herbal cream
- utk selsema dan batuk..

3. penyepit kuku
- anak2 umi mmg umi gunekan penyepit kuku dewasa...senang sekali tap je...pakai yang baby punye rase gayat...

4. termometer
- sesuai time demam nak pantau suhu badan anak setiap mase...umi kalau anak2 demam, mmg tak bole tidur..lepas tu perangai nk pantau suhu badan je...

5. cutton bud for baby
- selaen utk bersihkan telinge, utk bersihkan idung jugak...lagi2 time selsema sbb nk bagi bersin kononnye...

6. minyak yuyi/vicks
- time kembung walaupun anak2 umi Alhamdulillah takde kembung, tp ni dah botol ke-3..

7. nappy cream any brands
- if suddenly naek rashes kt punggung baby dan kawasan sekitar tu..

bole add on : kool fever patch
- tak prepare lagi sbb Bintang belom penah demam lagi..hehehe...
.
mase Bulan dulu, kitorg takde prepare awal2...
tp walaupun lambat prepare, tp at least lepas tu lengkap akhirnye...
kool fever patch tu berkotak umi prepare siap bukan utk dahi je, utk badan sume ade...
.
sume barang2 tu bolela simpan satu beg ngn barang2 baby laen mcm bedak, minyak rambut etc...
senang..
kalau bawak sume sekali..
dh ade situ...
time emergency, kembur je dari situ...
mcm aku, simpan dalam pouch beg ni yg dapat free mase beli warmer..
sbb ade partition banyak..
hehehe


mcm aku lebih prefer natural remedy if anak2 aku sakit selagi bawah umur 2 tahun..
tapi tetap kene sediakan jugak barang2 nih and tetap pegi klinik cm biasa...
cume atas kite la as parents...
sbb kene tengok situasi jugak..
every parents know what's best for their child..
.
kalau steteskop tu murah and aku pandai pakai, lame dah aku beli...
hahahaha...
.
ni ape yang aku prepare utk anak2 aku..
if u guys nk complete list rasenye bole je google2..
in shaa Allah ade je org share..
.
ok guys, till then..
have a nice day and live life to the max
salam
:)

Tuesday, May 23, 2017

Permulaan perjalanan penyusuan susu ibu

Assalamualaikum,

walaupun anak kedua, tapi ni first time aku dapat direct feed anak aku...
mase Bulan dulu, aku dapat bagi susu badan selama sebulan, sebelum aku stop beri...
sebulan tu pn bukan direct, tapi thru ebm...
sedih bile ingat balik..
Bulan reject susu direct, tak lame die reject jugak thru botol..
and yes, mase tu aku mmg takde ilmu...
aku tak rajin buat rujukan...
IT WAS ALL MY FAULT!
aku ingt menyusukan anak dengan susu badan itu mudah...

mase zaman Bulan, BF tgh giat dihidupkan...
kawan2 aku belom ramai yang kawen..
aku mmg takde rujukan or takde tempat nk tukar pendapat..
nk google mmg xsempat sbb waktu tu tuntutan keje tak mcm sekarang...
aku ade alahan xleh nk tgk lappy, phone sepanjang pregnancy - dua2 pregnancies
asal aku online, aku pening...
boleh tgk lappy time buat keje opis je..
balik umah penat..
walaupun aku nak sangat BF anak tp in the end aku give up..
dan formula milk depan mata, aku pn bagi...

so, bile aku disahkan pregnant Bintang, mmg aku nekad kali ni aku nk bf anak aku no matter what...
plus, this time mmg aku dh start ade rujukan..
ade join group...
and aku sediakan semua barang2 penting utk penyusuan..
mase Bulan dulu, aku tak prepare pape pn utk penyusuan...
even pam pn aku tak beli sbb mase tu mindset aku cakap, baby akan hisap direct je (most of the babies mcm tu kan)
mase tu pam pn bukan ade harge 3,4 ratus...
tu pn kalau beli dapat pam je...

so, berdasarkan pengalaman aku sebelum nih, aku start plan accordingly utk memudahkan proses BF..
antaranye

1. Kenal pasti kategori nipple 

pengalaman dengan Bulan, die reject direct disebabkan oleh nipple aku...
so mase pregnant Bintang, aku try urut2 nipple utk bagi die jadi bentuk normal...
bile nipple panjang, baby akan senang nk latch...
but, mase lahirkan Bintang, aku ingat nipple aku dah dalam kategori normal but sadly it is still not in normal category...
yet, Bintang terpaksa ditop-upkan dengan FM malam tu kt sepital sbb dah beberapa jam lahir die maseh tak peepee...
yes, Bintang jugak reject direct feeding at the begining..
so, uols yg first time mommies ni better refer pada nurse or gynae uols utk nasihat if u guys have flat or inverted nipple...
Sumber : Medela


cara mcm mane nk check kategori nipple
2. Persediaan peralatan mengepam

Aku beli peralatan mengepam masa ade baby expo di SACC...
aku discuss dengan kawan2 yang mmg bf anak which pump is better...
mase Bulan, husben aku beli pam Pureen tu sbb mase tu keadaan terdesak and kitorg adjust sket...
sakit, pedih...
itulah memori yg terbayang bile ingt pengalaman pam mase tu...
so dari rujukan kawan2, ramai suggest beli Lacte..
cadangnye nak beli single, sekali laling temok suruh beli double terus...
takpelah, aku ikut je lah sbb die bayar...
and surprisingly, harga die jauh lebih murah dari mase zaman Bulan dulu...
aku beli RM452 dgn free gift cooler bag, plastic storage, icebrick, 10 storage bottles
after few weeks naek keje, aku beli beg pam baru brand GABAG
prepare botol storage kecik 2oz utk aku beli brand Treenie..
actually aku prepare utk rumah baby sitter nnt..
senang kite dh sukat siap2..
tapi...
nnt aku cite kalau ingat...




3. Silicon

Dengan harapan dpt membantu aku mase kt sepital la...
tp mase kt sepital tu tak membantu sangat sbb susu tak berapa nk ade...
but it helps after dat...
dlm tempoh pantang, susu kerap mengalir
so dari terbazir, dapat jugak tadah utk simpan as ebm
aku beli brand autumnz...
ade je brand murah dari nih...


4. Pemakanan

Serius aku mmg tak penah amek pusing pn pasal nih..
aku tak tau ade milk killer and milk booster
so mase pantang tu ape mak aku masak dan cakap bende tu banyakkan susu, aku akur makan...
even adek aku pn adela share tips die bf sume
cume mase tu aku tak berani nk try makan anything yang dikatakan milk killer nih...
wajib minum susu, oat, nestum, makan biskut weetameal
lepas pantang, aku try an error utk sume makanan...
hihihi..

5. Warmer dan Sterillizer

Warmer dan sterillizer dh beli mase Bulan lagi...
sekali mase dicari gali dalam longgokan barang2 tibe2 tak jumpe plak warmer...
maka, beli baru jelah...
so beli lah warmer avent which is cheaper than market price sbb dpt harga dari kilang with gifts...
mmg murah giler dr harga aku penah tgk kt market..
RM296 with free gifts avent pouch bag, avent bottle 4oz and avent nursing cover...



6. Cari ilmu cara nak handle EBM

This is the most important things...
kalau salah handle, mmg rosak EBM tau...
kene tau cara penyimpanan, cara nak bagi anak
kalau tak, susu rosak kite bg anak mcm tak bagi apepun...



7. Susu ikut keperluan

Dalam bf, setiap mommies kene stay positif...
kene tau yg susu badan ni ikut teori SUPPLY vs DEMAND
setiap anak demand tak same...
so jangan risau terlebih-lebih pasal ni...

so inilah antara ape yang aku cube cari gali...
aku tak refer buku..
aku refer mereka2 yang dah berpengalaman dalam BF...
sbb niat aku mmg kali ni ape jadi aku nk BF anak aku...
mungkin ade point2 yang aku lupe, tapi inilah ape yang aku utamakan...
yes, Bintang mmg ade ditop-upkan FM selama 11 hari...
tapi selepas tu, Alhamdulillah die fully dapat susu dari umi...
syukur sangat2..
dan yes, BF is not as easy as plan and said...
ia sesuatu pengalaman disulam air mata...
walaupun maseh awal, aku dah merasa bersulam air mata...
hahahaha...

till then,
live life to the max and have a nice day
salam
=)

Friday, May 19, 2017

Diapers Free - Without Potty Training

Assalamualaikum,


Alhamdulillah...
Bulan is now diapers free....
without potty training...

tahun lepas, ramai sangat bising sbb masih pakaikan pampers kt die...
aku sangat tak suke dengan mentaliti org2 sekeliling yang terus suka2 judge ape parents buat utk anak die...
kadang2 sampai satu tahap mmg aku blow tak kire org tua dah...
menjawab jugak walaupun laling temok dah buat signed jangan menjawab...
tapi mase tu hormon umi tgh tak stabil dengan morning sickness, dengan keadaan kesihatan tak menentu...

aku penah potty trained jugak mase umur 2 tahun setengah, bukan tak pernah...
end up, tak istiqomah...
die pn masih peepee and poopoo bersepah mase tu..
and umi is the pemalas tak hengat duniaaa
heheheh..
and plus sbb kitorg jenis tak melekat sangat kt umah...
bile kerap keluar nih, the easiest way, pakai pampers je la kan?
hehehe...
so tu yang bertahan sampai umur 4 tahun...

even mase umur 4 tahun tu pn aku just gamble je tak pakai kan pampers...
Alhamdulillah, die pandai ke toilet...
lepas tu informed baby sitter...
tu pn aku takde suruh baby sitter stop pakaikan pampers, 
tp inisiatif die sendiri nk stopkan jugak slow2...
and sume went smoothly...
tp keluar dari rumah still pakai diapers lagi...
sbb budak2 ni kadang2 die time betul2 nk kua peepee or poopoo tu baru cakap kan...
langkah keselamatan..

sampai lah start tahun nih, stop terus pakai pampers waktu siang even keluar ke mane-mane mmg kitorg terus stop...
tapi utk tdo still pakai...


mase laling temok outstation, satu malam tu aku terlupe pakaikan die pampers waktu tido...
kebetulan si bintang nk melekap je...
pagi tu bangun aku peluk and teraba bum die takde pampers...
laju aku cium tilam takut jugak kan kot2la ngompol (kencing malam)
tak basah, tak hancing...
umi is happy...
tapi takde nk stopkan pn...
pakai lagi..
sampai la last week pampers die habes stok kt umah nih...
hehehehe...
kitorg lupe beli...
aku pn cakap kt laling temok malam tu tdo tak payah dah pakai cd or pampers...
laling temok mcm tak yakin la...
sbb nnt kalau ngompol, die jugakla kene cuci sume..
hehehe..
aku pun cakapla, dont worry, tak kot..
sbb penah terlupe pakaikan aritu die tak ngompol...
walaupun dalam hati aku pn mcm dup dap dup dap..
hahahhaa..
and Alhamdulillah...
it's been a week now...
tdo malam takde pampers...
and tak pernah lagi ngompol...
so umi decided, this is the stop point...
my eldest son is now diapers free...
fuhhhh, save duit umi dah..


mase aku potty trained die umur 2 tahun lebih tu..
sbb terikut-ikut tengok kawan2 aku yg ade anak sebaya anak dah diapers free...
umi pn kalut la kengkonon ikut petua parents cuti seminggu sume tu..

sampai tersedar sendiri...
since aku takde la nak anta anak aku masuk sekolah awal sangat...
so aku pn mcm takpela..
one day, he will learn and know how to do it...
tu yang everytime org dok tegur..
aku cakap, die akan belajar sendiri...
lagipun die belom nk sekolah lagi...
tak de point la aku beria nk potty trained awal2..

yes, cakap umi tu satu doa...
mmg die belajar sendiri...
umi tak ajar pun nk poopoo or peepee pegi toilet..
cume kalau kt luar die buat mcm rumah sendiri la...
hahaha..
bukak seluar baru cakap nk lepaskan hajat...
tepuk dahi wehhh... 

seiring dengan umur die..
die belajar sendiri...
no need to push..
potty trained is good, tp kalau parents rase mcm beban..
sbb bile anak terlepas poopoo or peepee selain toilet..
kompem uols marah..
tak tau org laen, tp umi tahap sabar ni sekali dua ok lagi..
selebihnye tipis dah sabar...
better wait naturally...
cume amek mase and sakit telinge sket la...


org kutuk, org pertikai dan compare cara die ngn kita...
it's normal...
hati kene kental..
sbb dalam hal ni, kene jage hati kite and hati anak kite...
bukan spoil anak tau..
hehehe..


cepatnye mase,,,
he is going to be 5 years old boy and i still cannot forget how i hold him for the first time..
*tears*

okla, sampai sini je nk share pasal nih..
till then,
live life to the max and have a nice day 
salam

Tuesday, May 16, 2017

Bintang is 6 months now

Assalamualaikum,

Alhamdulillah...
I am blessed with this little angel sent from heaven...
he has been sent to us for 6 months now...


cepatnye mase berlalu...
serba serbi tentang anak ini sangat pantas berbanding abangnye...
2 batang gigi naek mase die berumur 2 bulan setengah...
sume org pn terkejut gigi die dah keluar mase tu...

pandai meniarap sebelum umur 3 bulan jugak...
now at the age of 6 months, die dah pandai merangkak...
tapi, bukan setakat merangkak je...
die dah start nk berdiri..
keje berpaut sbb nk berdiri...
selagi tak berdiri, selagi tu la die menggapai...
(never give up betoi)



adek aku masukkan walker dah mase umur 4 bulan setengah with my permission..
sbb kalau tidak, kene pegang die sbb die mmg nk berdiri..
dah masuk walker, seronok kemaen...

aku pn dah start bagi semisolid food...
Alhamdulillah, aku start awal around 5 and half month (lebih kurang timing abang die gak)
his first semisolid food was carrot, pear and currently i'm giving him apple puree...
seronok tgk die makan..



susu?
sbb aktif dah, susu botol pun kurang...
tp kalau umi ade, keje nk melekap jeee...
syukur sangat ya Allah...
semoga thariq sentiasa sihat dan membesar dengan sihat ye nak..
menggembirakan keluarga kite mcm banglong...
sentiasa sayang menyayangi umi, abi dan banglong...

everytime bangun tido, mmg muke nak maen...
mmg cari pasangan maen die...
dan aku rase sbb die nk join maen ngn bulan, tu yg jadi sibuk nak berdiri...
bulan bintang bergabung, langit kelihatan indah...
hahaha..

 

till then, live life to the max and have a nice day
salam...

Wednesday, May 3, 2017

Gigih ke Gigil?

Assalamualaikum,

kali ni aku nak share pasal cara cuci Cloth Diaper (CD)..
bile confirm pegnen je, aku dah set this baby will using CD utk ganti lampin pakai buang (DD)..
semua pn tau, kalau gune DD kite buang je kan lepas gune..
tapi gune CD, hmmmm....

beauty is pain kan??
so, sbb umi suke tgk bum kiut miut...
so this part is my pain...
wuwuwuwu...
comey je kan tengok CD comel2 bile pakaikan kt anak?
so mari kite bace jugak proses mencuci CD ni...


kutip CD2 dari bakul dan asingkan insert dan cover...
kalau ade nappy liner, asingkan sekali utk proses bilas...
mase ni, ketahanan mental dan fizikal kena kuat bile ko tgk longgokan CD nih...
bilas tu WAJIB..
tak tau la kalau ade mak2 tak bilas then terus basuh...
proses bilasan aku at least sampai xde bau hancing kt insert tu..
selalu kalau poo poo mmg aku terus bilas..
setakat kencing2 nih, bole tahan lagi...
so rotation aku selalunye paling lambat 3 hari la...
paling awal kalau CD tu menimbun banyak disebabkan kekerapan poo poo...
tapi selalunye ade org suke bilas hari2 or everytime tukar CD..
ikut la mane senang and mase uols jugak...

once dh asingkan mcm ni dan masukkan salah satu dalam bakul or baldi kosong,
 u ols bilas la mane2 dulu...
nk bilas insert or cover dulu..
tp make sure bilas satu2...
mcm aku, aku akan bilas bawah air lalu atau air paip...
so kalau jenis macam aku bilas kt sinki, mangkuk sinki kene kosong la lepas asingkan tu ye..

dalam gambar bilangan cover 14 pcs and insert around 14-16pcs

bile setel bilas, bubuh kt baldi..
utk tos air bilasan tu or in between time tunggu sume bilasan settle.


make sure cover CD dimasukkan dalam net ye..
so kalau net besar mcm ni, bole masuk max 7 CD
insert pn selalunye aku masuk net, tapi mase ni kt kampung, aku cume terbawak 2 net je...


so mmg aku bubuh je dalam washing machine...
insert hitam tu sepatutnye masuk net tp mcm aku kate tadi net terbawak 2pcs je..
maka redhoo jela insert hitam tu kt luar...
hehehe..
beza ye insert hitam dan putih...
nnt aku share next entry pasal insert plak...
harap2 ingatla ye...
hehehehe...


utk CD, tak semua sabun bole gune ye...
ada special sabun yg sesuai utk CD..
ekceli die ade few brands dan aku gune Pureen HAD..
dan kuantiti utk basuh total 30+ pcs tu banyak nih je...
dari aku start pakai bulan 12, sabun ni masih lagi berbaki lebih kurang separuh botol..
mmg kuantiti sikit je, sbb CD xbole dibasuh sampai berbuih tu...
cepat rosak CD ngn insert tu nnt...
then, kite putar machine mcm biasa dan kite tunggu sampai mesin berenti..


cara penyidaian, cover xboleh terdedah lama bawah matahari...
utk elak getah die rosak..
so selalu aku sidai dalam rumah...
dan cara sidai pn maen peranan sbb nk jaga getah die..
selalu aku asingkan insert dan cover...
tp sbb mase shoot ni aku buat kat kampung memandangkan ade org tgk baby...
dan barang2 pn limited...
maka aku campur jela insert ngn cover...
untuk insert, kite bole sidai bawah matahari..
no problem at all..


tunggu kering dan lepas tu satu hal plakk nak lipat dan simpan sume ni...
tang tu aku xsempat nk snap..
but i will share it kalau ade kesempatan snap gamba ye...
:D

dh tgk ni, u ols rase gigih ke i ols?
haahaha..
nk buat cmno, uminye suke sbb design cover tu menarik minat...
tp yang paling malas ni lah...
proses menyuci...
adoi, mmg sakit pinggang...
tp tula, sakit pinggang pn dah dekat 6 bulan my Bintang dengan CDnye...

Alhamdulillah, sbb suke tgk bum anak kiut miut...
secara tak langsung, umi dapat berjimat duit pampers uols...
i ols sebulan habes RM150 je kalau nk topup CD...
kalau x, mmg xde keluar duit pn...
bole pegi ke laen la duit tu...
as for now, aku ade 23pcs utk weight sampai 15kg dan 6 keping utk weight sampai 30kg..
but utk sampai 15kg, aku nk kumpul lagi utk cukupkan rotation yg bole buat aku rileks sket...
sbb yg 23 ni pn kadang2 rase terkejar-kejar..

harap2 ape aku share ni dapat beri manfaat pada ibu2 yang baru nk mule CD..
aku wanita bekerja ye and bukan suri rumah..
tp sbb mmg aku suke sangat dgn design2 CD ni...
tolak tepi penat and pejam mate je la...
hehehe...

in shaa Allah, ade mase aku akan share pasal jenis2 insert yang mmg aku gune utk my bintang...
so till then, live life to the max and have a nice day...
salam...