Wednesday, November 8, 2017

Phone Restored

Assalamualaikum,

aku murung, lame tak update belog nih
aku dah start balik niaga online, tapi arini aku taknak share pasal bisnes baru aku nih.
well, arini aku nak share pasal phone aku yg ter-restored dengan factory setting *heavy tears*
.
bende ni jadi 2 minggu lepas rasenye.
as an iphone user, kan ade apps name find iphone tu.
aku p gatai nk delete phone aku kengkonon mase tu tgh merajuk ngn laling temok
so nnt die tak dapat la detect ke ape ke kan..
hahaha, mcm ape dah perangai mase tu
so aku tekan jela bile kua pop up message tu
tak bace..
.
so mebi sbb mase tu bateri aku low, so die takde pape la mase tu.
elok balik umah mlm tu, charge phone, and suddenly die ter restart.
aku ingt update ke ape ke.
sekali dalam doploh ke setengah jam (tak perasan) tetibe die kua "HELLO" "HOLA" segala bagai tu
aku cam, errrr ape nih?
.
sekali tetibe baru perasan lepas tu wallpaper dah bukan muke anak2 aku..
HUAAAAAAAAAAAA
T______T
menjerit aku tanye laling temok, "WHAT HAPPENED TO MY PHONE?!!!!!!!"
mmg melalak mak nok...
.
laling temok cakap ni die restore ni..
"umi buat ape nih, umi ade tekan pape ke?"
"umi takde tekan papepun. cume tadi umi delete phone umi dr find iphone tu sbb tanak abi trace umi" jawab aku jujur sejujurnye
"hmmm, kalau umi dh sentuh kt situ mmg die restore la. delete kt situ bukan delete phone, tu die delete or wipes out sume content dalam phone umi. kalau umi select imac pn die delete sume dalam imac tu jugak" explained laling temok panjang lebar.
.
berjurai air mate aku, sampai sembab bengkak segala tok nenek la mata aku malam tu
gambar aku ade 5ribu lebih...
gambar anak2, gambar family, gambar bisnes, gambar manja2...
lepas tu aku tgk la kt icloud...
laling temok cakap, dengan size icloud tu, tak mampu nk simpan gambar aku ebanyak tu..
lagi luluh hatiku.
.
padan muke aku, nk merajuk sangat kan..
lepas tu rase kan padahnye...
lepas ter-restore tu, mmg aku seriau nk install find iphone tu.
hahaha..
padahal bukan salah apps, tapi salah aku..
.
sampai arini aku menyesal tak berlagu..
bile kenang gambar2 family dalam tu tak sempat transfer.
even skang nk amek gambar pn kene terus transfer..
takut aku KEBIMBOAN lagi..
hahahahaha
.
in shaa Allah, nnt aku share sedikit sebanyak new bisnes aku.
and ade few story yg masih dalam draft tunggu nak publish.
.
till then, 
live life to the max and have a nice day
salam

Wednesday, October 4, 2017

Makan lah anakku sayang...

Assalamualaikum,

aku start introduce semi solid food pada Bintang mase umur die 5 bulan setengah..
(aku introduce awal sbb Bintang dah ade gigi keh)
mule2 makan dah ok..
tapi lame2 die makan ikut mood...
makin lame memilih nk makan ngn sape..

kalau umi or abi yang suap, mmg susah sangat die nk menganga..
last2 makan ngn abi kene pakse...
dengan umi, mmg sometimes sempat umi tukar jadi hijau
kadang2 siap buang lagi..

die ngn makteh (aka pengasuh) ok je makan..
abes..
kadang2 aku rase hairan bin ajaib la...
punye senang abes die makan...
macam seronok je..

kadang2 kalau aku cuti, hari cuti ape2 cuti...
mmg jarang sangat aku bg die makan...
sbb mmg dapat la tak sampai 10 suapsss...
and more to makan maen2
lepas tu sinki yang kenyang...

jadi, mood nak memasak pn kadang2 kelaut la..
plus die mcm dah ade few signs of food allergic..

walaupun kadang2 mmg rase malas nk masak,
aku mcm tak sampai hati la..
then aku kerap bg die buah je..
sbb kalau makan pisang, so far die ok lagi nk accept...
jadi, kalau ade hari2 cuti tu..
mmg dapat agaklah makanan die ape..

jadi sekarang ni, modus operandi aku...
aku masak je, tapi mintak tolong org laen bagi die makan..
maklumlah, die nampak aku mmg kompem tak hirau ape...
die nampak aku ni utk supply susu je kan..
ahahhaha...
so i follow ur flow sayang..

since die dh start ade reaction of allergic pada certain products, 
ape aku masak pn mmg totally berubah dari zaman Bulan dulu la...
but umi akan cube follow the right diet for him..
walaupun ramai cakap size badan die tak mcm Bulan waktu seumur dgn die, it's ok..
as long as Bintang sihat i am fine..

ade tak sesape yang ade masalah dengan anak bf ni especially dalam bab pemakanan nih..
sampai satu tahap aku dah rase nk EEBF (Extended Exclusive Breast Feeding) je bile die reject makan ngn aku...
tapi, aku plak yang tak kuat nak mentakedarah wehhh...
sbb aku pn jenih makan sikit...
hahahah...

antara menu2 yg penah aku sediakan 




baru nih check up 9 bulan...
berat 7.5kg tinggi 74cm..
graf BMI dah almost nk kuning...
nurse belom sempat cakap pape aku dah berbunyi...
1st, die dah berjalan...
2nd, die aktif
3rd, die kurang makan kuat nyusu
4th, buat mase ni die full BF

bab die dah jalan, nurse terkejut...
then, nurse mcm ok jela since die lasak and full bf kan..
Alhamdulillah..

papepun, kalau tanye aku..
aku prefer anak aku jadi pemakan jugak mcm Bulan...
hehehe..
sbb penat2 masak, kompem abes...
rase berbaloi..
dari penat masak, sinki yg kenyang..
rase mcm sedih je tgk makanan tu...

oklah, till then..
live life to the max and have a nice day
salam

Tuesday, September 26, 2017

tak mudah pada awalnye..

Assalamualaikum,

kalau org tanye, "anak ko ni fully bf ke?"
at the moment i'll answered "haah, fully bf."

well, kalau ikutkan..
takdelah fully bf pn...
11 hari pertama di dunia, Bintang dah minum pun susu formula (FM)..
huhuhu
dari kt sepital lagi die dah diberi FM sbb lepas beberapa jam lahir die tak kencing..
so, nurse mintak izin kt aku nk bg die FM...
aku pada mase tu yg tgh kesakitan menahan sakit sbb bius dah ilang pn agree je la...

mase tu Bintang tak pandai latch lagi..
same macam Bulan tak pandai latch lagi..
tp rezeki sbb Bintang tak melalak mcm mane Bulan melalak mule2..

mase sampai umah tu aku pesan kt kawan aku utk tolong belikan FM utk Bintang sbb kitorg mmg tak prepare any FM...
walaupun berat hati tapi bg juga..
cume amount sikit2 je..

aku ingt lagi mcm mane aku tak tdo malam sbb aku taknak bagi Bintang FM and force him to latch direct..
walaupun sakit perut aku gagah duduk sbb aku sendiri kekok mcm mane nk susukan anak..
mase Bulan mmg tak penah bg direct, sume thru botol..

padahal mase kawan aku datang tu die dah cakap, pam utk stimulate susu..
tp aku taktau nape aku lambat nk pam mase tu
aku dok picit2 je..
gune syringe sedut kolostrum yg keluar and bg pada Bintang
sbb baby kan perut kecik lagi..

sampai la bile aku balik pantang umah mak baru aku start pam...
sebab mmg dah rase bersalah everytime bagi die FM..
tp at the same time, susu aku mcm tak banyak..
gitu lah..
ko nampak tak mind set pn dah negatif awal2 tuh..
laling temok readykan pam..
die pasang, die ajar aku mcm mane nk pakai pam...
YA ALLAH, manje plak aku rase sbb sume laki aku ajar..
ahahahhaa..
mase pam tu ya Allah, bile tgk susu banyak dalam 1oz tu rase mcm 
BANYAKNYE SUSU aku...
sbb mase tu baru hari ke 5..
so kire banyak utk usia anak aku la kan...

and yes, dapatlah bagi EBM ngn FM selang seli...
FM waktu siang and EBM waktu malam..
cenggitu lah...
mase tu gigih lagi ikut botol..
laling temok pn ade lagi..
larat la reheat sume..
nk cover EBM ngn FM..

bile laling temok abes paternity leave, mase tu baru tau rase...
sbb luke kt perut tak baek lagi..
mmg agak mencabar jugak la..
leceh..
basuh botol, reheat susu...
huaaa..
nanes sedih je mampu...

tp Alhamdulillah, production susu aku pn dh best..
naek oz by oz..
sekali pam dapat 2-3 oz..
happy weh..
lepas tu bole cover siang malam...
tapi masih thru botol..
sampailah aku ditegur kazen bile aku upload gambar kt fb aku takut aku oversupply..

then mase tu baru ade akai nk paksa anak bg direct..
aku banyak tanye mak, adek and kawan2 yg ade pengalaman..
aku try paksa Bintang direct..
sakit..pedih..
sampai aku kene sore nipple..
everytime bagi anak susu air mate mengalir..
mmg sakit..
tapi adek ngn mak aku cakap bende tu normal la kalau mule2...
lebih sakit lagi sbb aku duduk...
susu siang ke susu malam ke..
mmg aku duduk
mase tu die punye efek kt perut ngn tmpt bius kt belakang...
bile anak dah pandai nyusu direct, mmg keje nk melekap tak mau lepas...
hahahaha...
kadang2 berejam aku duduk sbb aku tak pandai bf baring...
tp aku gigih kuat semangat sbb mmg nk anak bf...
aku seronok walaupun sakit...
mase ni seronok sbb dah tak pakai botol and ade stock sket dalam peti sejuk..
kadang2 kene pam pagi2 sbb meleleh banyak...
kadang2 tak pam pn, lekap silikon je mase tgh nyusu Bintang...
dalam pantang susu meriah u olss...
pagi2 bangun kalau baju tak basah jangan cite la...

sampai satu tahap adek aku cakap, belajar la bagi susu baring..
"aku tak tau la kalau aku kene duduk mcm ko ni larat ke tak..sbb aku mmg tak larat la"
tu kata2 adek aku..
and aku belajar la jugak bf sambil baring..

perh...
bile dah ajar baring, lagi heaven la Bintang...
lagi sakan malam nk melekap..
sbb mase baring tu aku buat dalam bilik je..
dengan aku2 sekali seronok..
bukan seronok ape, dah boleh maen selak je la kan..
cume masalahnye lenguh jugak bile satu position je aku hadap..
last2 aku kerap tukar position walaupun renyah nk bangun bagai..
takpe, asal aku hepi...

dan Alhamdulillah,
rutin tu masih berterusan sampai arini...
10 bulan berBF..
11 hari je FM, selebihnye BF..
even skang, Bintang takleh kene susu lembu..
naek merah2 badan..
semoga rezeki sentiasa ada untuk Bintang...
amiin...

till then,
live life to the max and have a nice day
salam

Tuesday, September 19, 2017

Pantang Setahun

Assalamualaikum,

bile confirm pregnantkan Bintang...
aku dah set target kengkonon nk follow pantang and try pantang ikut style org lame...

mase Bulan dulu mmg aku tak pantang sangat..
seminggu pertama je ngikutnye..
lepas tu mak aku pn tak kuasa dah nk larang..
yelah, aku umpama pantang sendiri sebab mase tu mak aku masih keje...

ok, berbalik cerite pantang aku ni kan..
since mase pantang Bulan aku mmg kalah pada pilis, param ni..
so aku Mustajab and Anugerah je..
buat lumur je kt badan...

Alhamdulillah, pantang kali ni mak aku pn dah pencen..
terjaga sketlah pemakanan aku..
segala ulam, lauk pauk sume aku bedal ape yang mak aku masak...

adelah certain2 yg aku tak buat lagi...
macam makan jamu, bertungku, bertangas, minum air ubat periuk..
sbb czer and sebab bf..
takut ade efek sama ada pada luke or pada baby..
tp mcm dah lambat je nak buat..
hahaha..
bertungku tu patut dah bole kot buat ngn bertangas kan..
tapi tahle, tak buat2 sampai skang...
hahaha..

cume bab makan jela aku masih try pantang...
dah nk dekat setahun..
lamenye rase..
adoii...
kepala, tekak dah teringin sangat nk makan..
tak tau mcm mane aku bole bertahan
almost nk mengalah...
tapi bile pikir kesannye aku redha dan pasrah..
hahaha

kenapa?
bisa oii bisa
badan aku kalah mase Bulan dulu bila aku start langgar pantang seawal 7 hari..
ahaksss...
22 hari aku dah berjalan ke mall...
wuwuwuw..
hari raya, aku dah bawak Bulan beraya
efek die tak rase mase tu..
1 year later..
badan sentiasa berangin..
bisa badan kerap
huhu
kulit aku jadi lagi sensitif (kulit aku mmg sensitif cume lepas deliver Bulan jadi lagi teruk)

i have 2 more months..
untuk menyantap semua makanan kt bawah nih..
laling temok cakap sabar..
once dh abes pantang, makanlah ape aku nak...
semoga berjaya..
walaupun kadang2 aku tersasar minum air berais...
sbb abeskan air Bulan...





semoga berjaya utk diri ini..
till then,
live life to the max and have a nice day
salam

p/s : gambar sumber dari google

Tuesday, September 12, 2017

Check-In Ward part 2

Assalamualaikum,

petang tu doctor datang utk update keputusan darah Bintang...
rota virus - negative 
kencing tikus - negative
denggi - negative (2 kali test kau)
Alhamdulillah...

since sume negative kan, aku pn gatai la mulut tanye bile bole discharged...
serius kalau bole mmg aku nk discharged hari tu jugak...
doctor bagitau yg Bintang still on ubat especially demam..
so thats why sumenye nmpk normal..
if nak tgk die dah pulih sepenuhnye, kene stopkan ubat demam..
aku pun angguk je, padahal dalam hati ya Allah mmg nk BALIK!

then lepas doctor check2 sume, kami pun bertukar bilik...
dalam hati Allah je tau betapa nak baliknye..
mase tu dapat whatsapp plak dari mak dan adek...
mebi diorg nk singgah sepital tgk Bintang..
hepi oiii...

dalam pada menunggu mak ngn adek2, aku yg keboringan tahap dewa ni ajakla laling temok keluar..
tup2 elok plak petang tu hujan turun...
hahaha...
mmg sajelah nk suruh aku terperuk dlm sepital..
nak kua sorg takut dan2 time tu Bintang melalak nk susu
maka, terperaplah umi dalam ward bersama-sama anak

mase mak sampai elokla time nk maghrib...
siap ade makanan lagi..
walaupun makanan sepital sedap, who can resist mother's cook?
pergh, terus kelaparan bile bau sambal belacan menusuk lobang idung...
makan punye makan tahap pelahap sampai lupe anak tgh cirit (tepuk dahi)
adela 2 jam jugak mak ngn adek2 kt sepital..
dekat pkl 10mlm gak diorg gerak balik..
meninggalkan aku dan si bongsu adek aku sebagai peneman sbb laling temok balik Bulan tak ikut malam tu



mcm biasa, lepas tido kene kacau ngn nurse yg buat rutin check up, maka umi la jadi mangsa...
merengek, meragam, tak mau tdo katil...
argh, senang cite sumela tak mau...
jadi tu dia, umi kene tawaf hall lagi malam tu...
sambil tawaf dlm hati berdoa. biarlah malam esok kite dh tdo dengan lena kt umah...
mmg rabak mata aku woiii...
hahahaha...
merengek bukan maen2 dh tu..
sua susu pn tak mau..

mata aku pedih2 dah..
Bintang plak galak tak mau tido jugak..
tangkap plak belakang tmpt bius sbb lame berjalan and ade beban kan..
lastly, aku pujuk jugak Bintang utk tidur...





Alhamdulillah, lepas tu aku mmg tak sedar ape dah..
Bintang pn sama..
mebi sbb penat sangat..

aku tak ingat pukul berapa laling temok sampai dengan Bulan..
tak lame lepas tu ade org dtg ziarah Bintang...
kebetulan kereta mak plak ade problem, so diorg amek mase sket nk sampai..
sementara tunggu mak sampai, doctor buat check up..
Alhamdulillah sume mmg dh ok..
aku tanye lagi nk discharged..
doctor cakap Bintang still on ubat demam..
pastu aku cakap, pagi ni aku tak bagi lagi ubat demam..
so bole tak tengok later if die dh ok..
so doctor pn agree..
kitorg stop ubat demam die pagi tu..
tapi badan Bintang naek merah2..
banyak...
doctor pn cakap efek dari virus dalam badan Bintang..
so kitorg xdela nk kalut sangat...

bosan 2 beranak
mase ni satu badan naek merah, ingat CAMPAK
xlame lepas tu mak dan adek2 laen sampai..
perh, makan2 lagi..
mmg berkelah dah dalam bilik aku..
kahkahkah

pastu kitorg lepaskan Bintang..
bagi die merangkak, bertatih..
wahhh, hidup terus perangai explorer tu...
lame jugak mak ngn adek2 kt sepital..
dalam pkl 4 ke 5 diorg baru balik umah aku...

mase ni die punye seronok jangan cite
mase tinggal kitorg sefamily nih...
tibe2 Bintang pasif semule..
mase nurse amek bacaan, start panas balik
huhuhu..
terus ilang keceriaan nk balik...
dah terbayang-bayang kene meronda lagi malam tu dengan Bintang...
dari mase mak ngn adek2 balik, Bintang pn start tido je..



sampailah mase aku pegi solat Asar,
kebetulan doctor buat check up..
aku masuk2 doctor nk keluar dah mase tu..
cume die cakap, "SAYA BENARKAN BAWAK BALIK ye puan..tapi kene follow up check up"
Alhamdulillah...
mase tu kalau bole mmg nk melompat...
so aku antara percaya ngn tak je la kan..
tapi tangan tetap mengemas...
hehehe...

dari pukul 6 petang proses nk discharged...
sampai membawak ke pkl 8pm lebih..
bile dapat surat released, aku nmpk FREEDOM...
eh, Bintang pn same tau..
dari pasif tu tetibe mcm ape dah..
sengih, aktif...



masuk kete, sengih je si Bintang..
aku tak bitau family aku yg Bintang discharged..
hehehe..
SURPRISE...
sampai umah aku, semua ade..
adek2 beradek aku berkumpul kt umah aku...
seronok bak ang si Bintang..



bile turn nk bg makan ubat start la drama..
pastu nk lap badan bersambung drama..
Alhamdulillah, terus sihat anakku..



die nak balik and rindu ngn abang kakak kt umah tu..
tinggal abeskan antibiotik yg doctor bekalkan je..

kalau ditanya aku nk duduk sepital lagi ke tak..
mmg jawapannye tak lah oiii...
hahaha..

xlame balik umah tu aku plak rase nk sakit..
hahaha
aku sakit takpe, jangan anak sakit..

semoga anak2 ku sihat sentiasa
anak2 u ols yg baca ni jugak..



so till then,
live life to the max and have a nice day
salam

Tuesday, August 29, 2017

Check-In Ward part 1

Assalamualaikum,

tibe2 pagi ni dapat sms notification pasal claim Bintang aritu..
teringat balik pengalaman duduk sepital almost 4 days tu...
suatu pengalaman baru sbb aku tak penah stay hospital melainkan sebab beranak...
.
bile aku insisted jugak utk Bintang warded, sebab demam...
maka secara rasmi die warded pkl 6.30pm; 10 Ogos 2017...

mase taktau ape yg die bakal lalui

pertama kali melangkah masuk wad kanak2, aku disajikan dengan tangisan kanak2...
muke aku dah laen, sbb aku mmg cepat stress dengar budak2 melalak...
sampai je bilik aku tengok laling temok dengan pandangan if i translate it  sounds like
"umi tak nak duduk sini...nk balik"
.
selepas beberapa penerangan dan kaji selidik pasal Bintang..
maka tinggallah kami bertiga..
kebetulan, dapat bilik sharing 2 org..
kawan wad seusia Bintang, warded sbb cirit...
disebabkan penat badan sbb seharian kt lua so aku mmg rase nk rest dulu..
then, aku mintak laling temok siapkan Bintang...
tak lame lepas tu makan malam sampai..
few times nurse datang sbb nk amek bacaan suhu and bagi ubat..
.
around pkl 7.30 mlm laling temok balik sbb nk amek baju aku..
janji nk dtg pkl 9 mlm tapi die sampai lewat..
utk pengetahuan, aku mmg xjumpe langsung dengan Bulan sehari tu..
sbb kami tinggalkan die dengan babysitter...
jadi aku yg mmg tak penah berenggang lame dengan Bulan jadi sangat tak keruan haritu...
kalau dikire-kire lebih 12jam aku tak jumpe...
mmg sangat tak keruan...



bile malam makin larut, Bintang dah start tak keruan...
mebi die bosan..
pasangkan cite kartun pn die tak layan..
susu, tido, bangun, susu, tido, bangun semule..
solat maghrib, terpaksa solat sambil pegang Bintang sbb die tak mau org..
mujur malam tu mase solat Isyak die tdo..
sbb penat meragam dari lepas maghrib tu sampai pkl 11 lebih..
ingtkan lepas solat dapatla tido, sekali harapan je lah...(hahaha)
start pukul 12 mlm, bile nurse datang amek bacaan suhu badan, Bintang terjaga dan lepas tu terus meragam, merengek, melalak..
dahla bilik share, bole la u ols bayangkanlah...
last2, terpaksa aku bawak keluar sebab die tak mau susu..
pusing2 hall tah berapa round sebelum aku try feeding die semule..
mmg mase tu suara budak2 melalak jangan cite la...
bersambung-sambung..
huhuhu

sebelum die kerap meragam
tah kali ke berapa die bangun
aku keep calling laling temok suruh datang sbb aku masih tak tukar baju and protes nk tgk Bulan..
plus mase tuh aku lapa gile...
takde bende bole makan and depends pada air je..
last2 almost pkl 5 pagi kedua kesayangans sampai
mmg terus aku tak tidur bile diorg sampai...
makan, mandi dan terus solat subuh...
.
yg peliknye, bile laling temok dan Bulan sampai..
Bintang bole sambung tido sampai ke pagi tu..
pkl 8am mcm tu, die bangun sengih2 bile nampak ade abi and abang die kat situ..
Alhamdulillah...

complete!

seronok tengok tibe2 Bulan ade kt situ
part paling sedih..
bile nurse masuk nk amek darah Bintang...
selalu part amek2 darah atau injection nih, mmg keje laling temok utk pegang anak..
tp pagi tu Bintang nanges lame sangat...
siap dengar die sebut "MI..MI.." "NANAK.."
sampai aku kt luar tak sampai hati dengar..
masuk2 tu aku nmpk die dh meronta and menggeliat..
rupenye nurse tgh dok picit jari halus mulus die nk keluarkan darah..
terus aku try pegang and pujuk die..
aku pujuk2, usap2..
dalam hati punyelah dah rase nk bawak die terus balik mase tu jugak..

2 tiub kecik darah die kene amek, mau tak melalak
xlame lepas tu, doctor plak masuk...
check2 sume..
sepatutnye, pagi tu Bintang kene start drip
sbb die dehydrated sampai bibir kering..
tp sbb disebabkan menurut doctor die nak minum and cume tak nak makan..
so takyah drip..
cume kerapkan susu macam biasa..
naseb baek tak drip..
umi seriau dengar die menangis kene amek darah tu..
.
so pagi tu tak de pape sangat aktiviti sbb laling temok nk balik utk solat jumaat..
Bulan pn nk balik sbb die pn dh start rase bosan kot kt sepital tu..
hahaha..
once diorg balik, maka tinggal lah kami 2 beranak..
maka bermulalah sesi meragam semule Bintang..
kenapala anakku..
asal nampak tilam die melalak..
yes, he definitely mmg tak mau masuk bilik...
sepital tu takde tempat best pn nk bawak..
nk bawak turun pn tgh renovate bagai..
huhuhu..
convenient store pn takde...
.
tambah plak jiran katil sebelah pn dapat discharged..
lagi aku rase nk balik..
tambah2 tengok perangai Bintang yang tak keruan tu..
laling temok takde pulak..
Allah je tukang teman..
petang tu dalam pkl 4.30 nurse masuk utk tanye aku if aku nk tukar bilik single sbb ade patient laen discharged..
terus aku agree...
kalut jugak sbb mase tu laling temok tak sampai lagi..
hahahaha...
kononnye nk tukar bilik sbb senang xyah nk bertudung bagai..
tapi angan2 jugak..
hahahaha...
sebelum transfer bilik tu, doctor datang buat check up semule...
dan result Bintang...

-bersambung-

till then,
live life to the max and have a nice day
salam

Monday, August 21, 2017

Bintang 1st demam

Assalamualaikum,

bende paling mencabar adalah bile anak2 demam...
huhuhu..takut umi nk hadap oiiii...

8th August 2017 is the exact date my Bintang caught with his 1st fever...
mase tu umi ingt demam sebab nk berjalan and nk tumbuh gigi baru...
but it is not that...
due to some lab test result, i insisted to put him warded for better care by expert...
after a week, only i have the time to blog about it...
so here is the chronology before he was warded..

On 7th, my laling temok took care both sons due to my babysitter has an emergency case..
on the evening, we brought our sons to the park in Cyberjaya after they fetched me from the office...
on that time, Bintang was still fine..
until around 10pm aku rase cm ade dedar sket...
but since Bintang pn still active so aku xde la check temperature sume..
then mase nk tdo, rase lagi badan die still mcm ade panas2 tu kan..
so aku amek termometer and start check...
suhu baru 36.+ so consider normal la...
tp aku cm berjaga-jaga and dah start bubuh kaen lembap kt kepala...

nak maen tp mampu tengok je
happy face
then, the next day aku rase mmg dah start panas..
so aku EL on that day sbb nk Bintang lebih banyak menyusu direct..
sbb penah baca if anak demam kene kerapkan susu badan..
aku pn kerapkan check suhu dan jerlum kepala..
basahkan2 kepala, badan mcm biasa...
tp bile dah nak malam suhu badan die makin naek jadi 38.+..
die kurang makan and lepas tu tanak makan langsung..
so malam tu kitorg bawak die ke klinik..
doctor cakap, just viral fever..
and doctor bagi ubat..
awalnye doctor nk bagi ubat montot, tapi umi tanak..
umi mintak ubat syrup je...
kalau ikut hati tebal nih, mmg tanak bagi ubat langsung..
tp sbb takut suhu maken naek and takut akan jadi lagi worse, aku bagi jugaklah..
memandangkan keluarga aku ade few history efek dari demam panas...


so, esok paginye bangun2 die aktif mcm biasa...
cume suhu masih menten 37.+ dan aku EL lagi...
tp die masih tak mau makan...
so mmg depends pada susu umi je lah...


then start poopoo cair dan kerap..
huhuhu..
sian my baby...
lepas tu aku start whatsapp laling temok and mintak die balik awal..
sbb suhu die tak turun2 even makan ubat demam...
waktu ni die mmg mcm xselesa...
tp aktif lagi..

mmg gaya tidonye gitu ye...
so mase laling temok balik, Bintang tetibe jadi lagi pasif...
sangat2 pasif...
umi bubuh atas bouncer pn die tak melawan..
redhoo je ghupe...
landing siap macam tu..
laling temok cakap, "kite bawak ke sepital la mi...takut plak abi nengok budak ni mcm nih"
bukan laling temok je takut, ngn umi2 sekali takut..
tetibe Bintang nk pejam mate, terus umi goncang bagi bangun..
(korang nmpak tak betapa takut aku)
die bukak mata and die tak melalak langsung..
selalu kalau budak kan die nk tdo, kene kacau die akan meragam ke merengek ke marah ke..
ni x, die statik mcm nih...
STATIKKKKK
mata je gerak tgk umi pastu sambung tgk tv and again nk pejam mate semule..
kesian betul la kalau die ngantok mase tu...
dapat umi kalut nih...
asek kene goncang tak bagi lena...
hahahaha...


kitorg pegi DEMC..
so plan if anything nk terus mintak warded je...
mase check suhu kt sepital dah 39.+
huhuhu..
bile jumpe doctor, doctor terus suruh buat blood test sbb dh masuk hari ke3 demam tak kebah2...
then mase consultation tu dengan result darah sume..
doctor cakap darah merah dan darah putih dan almost nk capai paras minimum...
then ikut simptom2 die, doctor diagnosed Bintang as suspek denggi...
*gulp*
aku mintak warded, die kate sepital full, takde katil..
if possible, esok datang balik utk blood test and if lucky ade bilik kosong...
*frustrated*
so kitorg pun balik continue je ubat yg ade tu
tapi aku punye risau sbb suspek denggi tu..
aihhhh, Allah je tau

tunggu turn
balik dari sepital still happy
so esoknye, masih lagi panas...
huhuhu...
aku cakap kt laling temok, kalau result darah makin turun..
mmg nk warded jugak...
sbb kalau kt rumah takut kite terlepas pandang...
at least kalau warded worse come to worse kite mmg dah kt sepital...
dah ade expert..
cenggitula..
so kitorg repeat semule ke DEMC..
result darah makin turun dan dah lepas dari paras minimum...
tp buat test denggi...
Alhamdulillah, negatif...
mase consultation, aku tanye doctor, if i nk warded my baby bole ke?
sbb mmg doctor cakap Bintang dehydrate sbb bibir die kering and start pecah..
padahal susu kuat dah..
so doctor diagnosed as viral fever...
huhuhu...
doctor kate bole warded tapi sepital full..
kene ke sepital laen..
die akan bagi referral letter...
*frustrated lagi*
sarapan sebelum ke DEMC

lepas tu, kitorg start calling2 mane sepital utk cari kekosongan...
Annur Bangi - Full
KPJ Shah Alam - Tinggal few je so kitorg terus book and terus ke sana..

sekali sampai KPJ plak time lunch hour..
doctor Paed pn masuk around pkl 3pm..
bosan weh nunggunye..
kebetulan plakk ade firedrill sume..
adoiii...
so, mase consultation tu..
doctor explain here and there so die agree utk admit Bintang hati umi...

tunggu doctor tak mai-mai
so, on 10th August 2017, Bintang admitted in KPJ Shah Alam..
1st time for Bintang and of course for Umi too...
pengalaman duduk sepital...
sumpah rase mmg tak mau duduk sepital lagi..
huhuhuhu...

till we meet in the next entry..
till then,
live life to the max and have a nice day
salam