Tuesday, May 23, 2017

Permulaan perjalanan penyusuan susu ibu

Assalamualaikum,

walaupun anak kedua, tapi ni first time aku dapat direct feed anak aku...
mase Bulan dulu, aku dapat bagi susu badan selama sebulan, sebelum aku stop beri...
sebulan tu pn bukan direct, tapi thru ebm...
sedih bile ingat balik..
Bulan reject susu direct, tak lame die reject jugak thru botol..
and yes, mase tu aku mmg takde ilmu...
aku tak rajin buat rujukan...
IT WAS ALL MY FAULT!
aku ingt menyusukan anak dengan susu badan itu mudah...

mase zaman Bulan, BF tgh giat dihidupkan...
kawan2 aku belom ramai yang kawen..
aku mmg takde rujukan or takde tempat nk tukar pendapat..
nk google mmg xsempat sbb waktu tu tuntutan keje tak mcm sekarang...
aku ade alahan xleh nk tgk lappy, phone sepanjang pregnancy - dua2 pregnancies
asal aku online, aku pening...
boleh tgk lappy time buat keje opis je..
balik umah penat..
walaupun aku nak sangat BF anak tp in the end aku give up..
dan formula milk depan mata, aku pn bagi...

so, bile aku disahkan pregnant Bintang, mmg aku nekad kali ni aku nk bf anak aku no matter what...
plus, this time mmg aku dh start ade rujukan..
ade join group...
and aku sediakan semua barang2 penting utk penyusuan..
mase Bulan dulu, aku tak prepare pape pn utk penyusuan...
even pam pn aku tak beli sbb mase tu mindset aku cakap, baby akan hisap direct je (most of the babies mcm tu kan)
mase tu pam pn bukan ade harge 3,4 ratus...
tu pn kalau beli dapat pam je...

so, berdasarkan pengalaman aku sebelum nih, aku start plan accordingly utk memudahkan proses BF..
antaranye

1. Kenal pasti kategori nipple 

pengalaman dengan Bulan, die reject direct disebabkan oleh nipple aku...
so mase pregnant Bintang, aku try urut2 nipple utk bagi die jadi bentuk normal...
bile nipple panjang, baby akan senang nk latch...
but, mase lahirkan Bintang, aku ingat nipple aku dah dalam kategori normal but sadly it is still not in normal category...
yet, Bintang terpaksa ditop-upkan dengan FM malam tu kt sepital sbb dah beberapa jam lahir die maseh tak peepee...
yes, Bintang jugak reject direct feeding at the begining..
so, uols yg first time mommies ni better refer pada nurse or gynae uols utk nasihat if u guys have flat or inverted nipple...
Sumber : Medela


cara mcm mane nk check kategori nipple
2. Persediaan peralatan mengepam

Aku beli peralatan mengepam masa ade baby expo di SACC...
aku discuss dengan kawan2 yang mmg bf anak which pump is better...
mase Bulan, husben aku beli pam Pureen tu sbb mase tu keadaan terdesak and kitorg adjust sket...
sakit, pedih...
itulah memori yg terbayang bile ingt pengalaman pam mase tu...
so dari rujukan kawan2, ramai suggest beli Lacte..
cadangnye nak beli single, sekali laling temok suruh beli double terus...
takpelah, aku ikut je lah sbb die bayar...
and surprisingly, harga die jauh lebih murah dari mase zaman Bulan dulu...
aku beli RM452 dgn free gift cooler bag, plastic storage, icebrick, 10 storage bottles
after few weeks naek keje, aku beli beg pam baru brand GABAG
prepare botol storage kecik 2oz utk aku beli brand Treenie..
actually aku prepare utk rumah baby sitter nnt..
senang kite dh sukat siap2..
tapi...
nnt aku cite kalau ingat...




3. Silicon

Dengan harapan dpt membantu aku mase kt sepital la...
tp mase kt sepital tu tak membantu sangat sbb susu tak berapa nk ade...
but it helps after dat...
dlm tempoh pantang, susu kerap mengalir
so dari terbazir, dapat jugak tadah utk simpan as ebm
aku beli brand autumnz...
ade je brand murah dari nih...


4. Pemakanan

Serius aku mmg tak penah amek pusing pn pasal nih..
aku tak tau ade milk killer and milk booster
so mase pantang tu ape mak aku masak dan cakap bende tu banyakkan susu, aku akur makan...
even adek aku pn adela share tips die bf sume
cume mase tu aku tak berani nk try makan anything yang dikatakan milk killer nih...
wajib minum susu, oat, nestum, makan biskut weetameal
lepas pantang, aku try an error utk sume makanan...
hihihi..

5. Warmer dan Sterillizer

Warmer dan sterillizer dh beli mase Bulan lagi...
sekali mase dicari gali dalam longgokan barang2 tibe2 tak jumpe plak warmer...
maka, beli baru jelah...
so beli lah warmer avent which is cheaper than market price sbb dpt harga dari kilang with gifts...
mmg murah giler dr harga aku penah tgk kt market..
RM296 with free gifts avent pouch bag, avent bottle 4oz and avent nursing cover...



6. Cari ilmu cara nak handle EBM

This is the most important things...
kalau salah handle, mmg rosak EBM tau...
kene tau cara penyimpanan, cara nak bagi anak
kalau tak, susu rosak kite bg anak mcm tak bagi apepun...



7. Susu ikut keperluan

Dalam bf, setiap mommies kene stay positif...
kene tau yg susu badan ni ikut teori SUPPLY vs DEMAND
setiap anak demand tak same...
so jangan risau terlebih-lebih pasal ni...

so inilah antara ape yang aku cube cari gali...
aku tak refer buku..
aku refer mereka2 yang dah berpengalaman dalam BF...
sbb niat aku mmg kali ni ape jadi aku nk BF anak aku...
mungkin ade point2 yang aku lupe, tapi inilah ape yang aku utamakan...
yes, Bintang mmg ade ditop-upkan FM selama 11 hari...
tapi selepas tu, Alhamdulillah die fully dapat susu dari umi...
syukur sangat2..
dan yes, BF is not as easy as plan and said...
ia sesuatu pengalaman disulam air mata...
walaupun maseh awal, aku dah merasa bersulam air mata...
hahahaha...

till then,
live life to the max and have a nice day
salam
=)

Friday, May 19, 2017

Diapers Free - Without Potty Training

Assalamualaikum,


Alhamdulillah...
Bulan is now diapers free....
without potty training...

tahun lepas, ramai sangat bising sbb masih pakaikan pampers kt die...
aku sangat tak suke dengan mentaliti org2 sekeliling yang terus suka2 judge ape parents buat utk anak die...
kadang2 sampai satu tahap mmg aku blow tak kire org tua dah...
menjawab jugak walaupun laling temok dah buat signed jangan menjawab...
tapi mase tu hormon umi tgh tak stabil dengan morning sickness, dengan keadaan kesihatan tak menentu...

aku penah potty trained jugak mase umur 2 tahun setengah, bukan tak pernah...
end up, tak istiqomah...
die pn masih peepee and poopoo bersepah mase tu..
and umi is the pemalas tak hengat duniaaa
heheheh..
and plus sbb kitorg jenis tak melekat sangat kt umah...
bile kerap keluar nih, the easiest way, pakai pampers je la kan?
hehehe...
so tu yang bertahan sampai umur 4 tahun...

even mase umur 4 tahun tu pn aku just gamble je tak pakai kan pampers...
Alhamdulillah, die pandai ke toilet...
lepas tu informed baby sitter...
tu pn aku takde suruh baby sitter stop pakaikan pampers, 
tp inisiatif die sendiri nk stopkan jugak slow2...
and sume went smoothly...
tp keluar dari rumah still pakai diapers lagi...
sbb budak2 ni kadang2 die time betul2 nk kua peepee or poopoo tu baru cakap kan...
langkah keselamatan..

sampai lah start tahun nih, stop terus pakai pampers waktu siang even keluar ke mane-mane mmg kitorg terus stop...
tapi utk tdo still pakai...


mase laling temok outstation, satu malam tu aku terlupe pakaikan die pampers waktu tido...
kebetulan si bintang nk melekap je...
pagi tu bangun aku peluk and teraba bum die takde pampers...
laju aku cium tilam takut jugak kan kot2la ngompol (kencing malam)
tak basah, tak hancing...
umi is happy...
tapi takde nk stopkan pn...
pakai lagi..
sampai la last week pampers die habes stok kt umah nih...
hehehehe...
kitorg lupe beli...
aku pn cakap kt laling temok malam tu tdo tak payah dah pakai cd or pampers...
laling temok mcm tak yakin la...
sbb nnt kalau ngompol, die jugakla kene cuci sume..
hehehe..
aku pun cakapla, dont worry, tak kot..
sbb penah terlupe pakaikan aritu die tak ngompol...
walaupun dalam hati aku pn mcm dup dap dup dap..
hahahhaa..
and Alhamdulillah...
it's been a week now...
tdo malam takde pampers...
and tak pernah lagi ngompol...
so umi decided, this is the stop point...
my eldest son is now diapers free...
fuhhhh, save duit umi dah..


mase aku potty trained die umur 2 tahun lebih tu..
sbb terikut-ikut tengok kawan2 aku yg ade anak sebaya anak dah diapers free...
umi pn kalut la kengkonon ikut petua parents cuti seminggu sume tu..

sampai tersedar sendiri...
since aku takde la nak anta anak aku masuk sekolah awal sangat...
so aku pn mcm takpela..
one day, he will learn and know how to do it...
tu yang everytime org dok tegur..
aku cakap, die akan belajar sendiri...
lagipun die belom nk sekolah lagi...
tak de point la aku beria nk potty trained awal2..

yes, cakap umi tu satu doa...
mmg die belajar sendiri...
umi tak ajar pun nk poopoo or peepee pegi toilet..
cume kalau kt luar die buat mcm rumah sendiri la...
hahaha..
bukak seluar baru cakap nk lepaskan hajat...
tepuk dahi wehhh... 

seiring dengan umur die..
die belajar sendiri...
no need to push..
potty trained is good, tp kalau parents rase mcm beban..
sbb bile anak terlepas poopoo or peepee selain toilet..
kompem uols marah..
tak tau org laen, tp umi tahap sabar ni sekali dua ok lagi..
selebihnye tipis dah sabar...
better wait naturally...
cume amek mase and sakit telinge sket la...


org kutuk, org pertikai dan compare cara die ngn kita...
it's normal...
hati kene kental..
sbb dalam hal ni, kene jage hati kite and hati anak kite...
bukan spoil anak tau..
hehehe..


cepatnye mase,,,
he is going to be 5 years old boy and i still cannot forget how i hold him for the first time..
*tears*

okla, sampai sini je nk share pasal nih..
till then,
live life to the max and have a nice day 
salam

Tuesday, May 16, 2017

Bintang is 6 months now

Assalamualaikum,

Alhamdulillah...
I am blessed with this little angel sent from heaven...
he has been sent to us for 6 months now...


cepatnye mase berlalu...
serba serbi tentang anak ini sangat pantas berbanding abangnye...
2 batang gigi naek mase die berumur 2 bulan setengah...
sume org pn terkejut gigi die dah keluar mase tu...

pandai meniarap sebelum umur 3 bulan jugak...
now at the age of 6 months, die dah pandai merangkak...
tapi, bukan setakat merangkak je...
die dah start nk berdiri..
keje berpaut sbb nk berdiri...
selagi tak berdiri, selagi tu la die menggapai...
(never give up betoi)



adek aku masukkan walker dah mase umur 4 bulan setengah with my permission..
sbb kalau tidak, kene pegang die sbb die mmg nk berdiri..
dah masuk walker, seronok kemaen...

aku pn dah start bagi semisolid food...
Alhamdulillah, aku start awal around 5 and half month (lebih kurang timing abang die gak)
his first semisolid food was carrot, pear and currently i'm giving him apple puree...
seronok tgk die makan..



susu?
sbb aktif dah, susu botol pun kurang...
tp kalau umi ade, keje nk melekap jeee...
syukur sangat ya Allah...
semoga thariq sentiasa sihat dan membesar dengan sihat ye nak..
menggembirakan keluarga kite mcm banglong...
sentiasa sayang menyayangi umi, abi dan banglong...

everytime bangun tido, mmg muke nak maen...
mmg cari pasangan maen die...
dan aku rase sbb die nk join maen ngn bulan, tu yg jadi sibuk nak berdiri...
bulan bintang bergabung, langit kelihatan indah...
hahaha..

 

till then, live life to the max and have a nice day
salam...

Wednesday, May 3, 2017

Gigih ke Gigil?

Assalamualaikum,

kali ni aku nak share pasal cara cuci Cloth Diaper (CD)..
bile confirm pegnen je, aku dah set this baby will using CD utk ganti lampin pakai buang (DD)..
semua pn tau, kalau gune DD kite buang je kan lepas gune..
tapi gune CD, hmmmm....

beauty is pain kan??
so, sbb umi suke tgk bum kiut miut...
so this part is my pain...
wuwuwuwu...
comey je kan tengok CD comel2 bile pakaikan kt anak?
so mari kite bace jugak proses mencuci CD ni...


kutip CD2 dari bakul dan asingkan insert dan cover...
kalau ade nappy liner, asingkan sekali utk proses bilas...
mase ni, ketahanan mental dan fizikal kena kuat bile ko tgk longgokan CD nih...
bilas tu WAJIB..
tak tau la kalau ade mak2 tak bilas then terus basuh...
proses bilasan aku at least sampai xde bau hancing kt insert tu..
selalu kalau poo poo mmg aku terus bilas..
setakat kencing2 nih, bole tahan lagi...
so rotation aku selalunye paling lambat 3 hari la...
paling awal kalau CD tu menimbun banyak disebabkan kekerapan poo poo...
tapi selalunye ade org suke bilas hari2 or everytime tukar CD..
ikut la mane senang and mase uols jugak...

once dh asingkan mcm ni dan masukkan salah satu dalam bakul or baldi kosong,
 u ols bilas la mane2 dulu...
nk bilas insert or cover dulu..
tp make sure bilas satu2...
mcm aku, aku akan bilas bawah air lalu atau air paip...
so kalau jenis macam aku bilas kt sinki, mangkuk sinki kene kosong la lepas asingkan tu ye..

dalam gambar bilangan cover 14 pcs and insert around 14-16pcs

bile setel bilas, bubuh kt baldi..
utk tos air bilasan tu or in between time tunggu sume bilasan settle.


make sure cover CD dimasukkan dalam net ye..
so kalau net besar mcm ni, bole masuk max 7 CD
insert pn selalunye aku masuk net, tapi mase ni kt kampung, aku cume terbawak 2 net je...


so mmg aku bubuh je dalam washing machine...
insert hitam tu sepatutnye masuk net tp mcm aku kate tadi net terbawak 2pcs je..
maka redhoo jela insert hitam tu kt luar...
hehehe..
beza ye insert hitam dan putih...
nnt aku share next entry pasal insert plak...
harap2 ingatla ye...
hehehehe...


utk CD, tak semua sabun bole gune ye...
ada special sabun yg sesuai utk CD..
ekceli die ade few brands dan aku gune Pureen HAD..
dan kuantiti utk basuh total 30+ pcs tu banyak nih je...
dari aku start pakai bulan 12, sabun ni masih lagi berbaki lebih kurang separuh botol..
mmg kuantiti sikit je, sbb CD xbole dibasuh sampai berbuih tu...
cepat rosak CD ngn insert tu nnt...
then, kite putar machine mcm biasa dan kite tunggu sampai mesin berenti..


cara penyidaian, cover xboleh terdedah lama bawah matahari...
utk elak getah die rosak..
so selalu aku sidai dalam rumah...
dan cara sidai pn maen peranan sbb nk jaga getah die..
selalu aku asingkan insert dan cover...
tp sbb mase shoot ni aku buat kat kampung memandangkan ade org tgk baby...
dan barang2 pn limited...
maka aku campur jela insert ngn cover...
untuk insert, kite bole sidai bawah matahari..
no problem at all..


tunggu kering dan lepas tu satu hal plakk nak lipat dan simpan sume ni...
tang tu aku xsempat nk snap..
but i will share it kalau ade kesempatan snap gamba ye...
:D

dh tgk ni, u ols rase gigih ke i ols?
haahaha..
nk buat cmno, uminye suke sbb design cover tu menarik minat...
tp yang paling malas ni lah...
proses menyuci...
adoi, mmg sakit pinggang...
tp tula, sakit pinggang pn dah dekat 6 bulan my Bintang dengan CDnye...

Alhamdulillah, sbb suke tgk bum anak kiut miut...
secara tak langsung, umi dapat berjimat duit pampers uols...
i ols sebulan habes RM150 je kalau nk topup CD...
kalau x, mmg xde keluar duit pn...
bole pegi ke laen la duit tu...
as for now, aku ade 23pcs utk weight sampai 15kg dan 6 keping utk weight sampai 30kg..
but utk sampai 15kg, aku nk kumpul lagi utk cukupkan rotation yg bole buat aku rileks sket...
sbb yg 23 ni pn kadang2 rase terkejar-kejar..

harap2 ape aku share ni dapat beri manfaat pada ibu2 yang baru nk mule CD..
aku wanita bekerja ye and bukan suri rumah..
tp sbb mmg aku suke sangat dgn design2 CD ni...
tolak tepi penat and pejam mate je la...
hehehe...

in shaa Allah, ade mase aku akan share pasal jenis2 insert yang mmg aku gune utk my bintang...
so till then, live life to the max and have a nice day...
salam...

Tuesday, March 7, 2017

Bulan Bintang Kesayangan

Assalamualaikum,

4 tahun....
jarak 2 beradik...
ramai jugak bertanya bagaimana penerimaan banglong mase dapat tau die dah ade adek?
syukur Alhamdulillah...
dari awal die datang lawat aku kt sepital, tunjukkan adek die...
die mmg sangat happy...
mase tu aku risau jugak...
maklumlah, selama ni sorang..
tetibe ade kawan..
takut die buat perangai je la....
die tengok je adek die...
tapi xberani nk pegang or kiss,,,

lepas keluar hospital...
bile nampak umi banyak spent mase dengan adek die...
baru perasan die laen sikit....
yelah, die nak attention...
tapi umi bz dengan adek...
agaknye mase tu baru die tau kasih sudah terbahagi dua...
die kene share mostly in everything...

aku ingat lagi, 
awal2 aku panggil banglong utk datang kat aku..
sbb aku nk suruh die kiss adek die...
tapi die cume tengok dari jauh je...
gaya bawak diri gitu....
mase tu Ya Allah, meruntun hati nurani aku...
memang aku rase kesian..
aku tanak die rase die kene sisih...
tapi mase tu aku xlarat nk fokus dua2...
disebabkan aku bersalin czer...
pergerakan aku mmg terbatas...

tapi Alhamdulillah,
hari demi hari semua berubah..
less than a week banglong dah nk menggomol, kiss, peluk si adek...
cume masih memerlukan masa utk tau batas...
yelah, kenela ade batas...
sbb si adek masih fragile u ols....

sehingga harini...
aku suke sangat tgk perkembangan diorg...
walaupun kadang2 seriau darah umi nengok cara die melayan adek die....
celik mata, soalan wajib tanye...
mane adek?
pastu bangun cari adek...

aku masih belajar...
kalau bole, tak nak die selalu dimarahi...
tak nak buat die rase tersisih...
tak nak buat die rase adek die penyebab sume negativiti yang die dapat dari umi abi...
TAK NAK...
and frankly, it is not easy
especially utk anak yang mmg lama menunggal...
very2 not easy...
please doakan aku...
kerana merekalah dunia aku...
my bulan dan bintang....

day 2 - bulan nk tdo dengan umi...tapi umi dok kepit ngn bintang
cubaan nk pegang bintang
bulan's first kiss
beri peluang pegang bintang



nak maen play gym sesame

wajib cari bintang bile bangun tdo
doa aku, semoga semua parents di luar sana bole menjadi parents yang adil kepada anak2 mereka...
mari sama2 kite pikul tanggung jawab utk membentuk amanah ini..

till then, 
live life to the max and have a nice day
salam...

Thursday, January 26, 2017

Selamat Dah - Part 2

Assalamualaikum,

Dari sambungan 

sehari sebelum deliver, aku ikut laling temok ke opis...
sebab mase tu mmg contraction dh makin kerap...
lendir wane coklat kemerahan dah kerap keluar...
tp bile laling temok ajak ke sepital, aku refused...
sbb xmau kecewa...
mmg rase kecewa tu tebal sangat everytime ingt nak beranak tp sebenarnye belom nk beranak pn..
aku down giler mase tu bile dengar kate nk pegi sepital...
sbb kebetulan check up pun cume esoknye...
kalau keciwa lagi xdela stress sangat sbb bile dh sampai edd tp baby xturun, doctor akan decide either nk tunggu lagi or nk proceed deliver je...

kekerapan contraction pada 15 November 2016
so mase kt opis laling temok, mmg aku layankan jela sakit contraction tu...
mebi sbb anak kedua, jadi aku rase mcm biasa je..
xdela mcm mase anak 1st dulu...
org kate rilek2 amat namenye...
 
sebelum balik rumah petang tu, laling temok dapat air selusuh dari bos die...
tp ai is tak berani nak minum...
sudahnye sampai beranak pn xminum...

hari2 aku pesan kt baby, keluar if you are ready...
umi tunggu baby keluar nih...

the next day, check up day...
mmg xpikir langsung pape...
hepi2 je pegi sarapan sbb perut lapa amat..
tp makan roti canai sekeping je...
ingt lepas check up nk sambung melantak...
siap cakap kt laling temok, sume yg rase mcm craving dah dapat...
lepas ni nak makan ape yg xleh makan mase pantang...

muke ade senyum lepas sarapan walaupun dalam perut dok rase contraction...
mase register, laling temok mintak jumpe doctor pakar yg attend kitorg mase reject kitorg nk induce at the 1st place...
when it comes my turn, tetibe nurse bawak naek atas...
aku ingt nk buat CTG lagi...
mase tu area LR agak kelam kabut...

laling temok cakap, die bawak masuk LR nih..
ke nk terus beranak?? ayooo ayooo ayooo...
dengan kompiden aku cakap, taklah, nk buat CTG je...
mmg la lepas tu nurse buat ctg kt aku...

bile doctor tu masuk after few minutes, die cakap die kene handle patient..
sbb patient tu bersalin kt parking lot...
doctor sempat melawak
"naseb baek u sempat parking, sempat register, sempat naek...patient ni sume pn xsempat.."
laling temok automatik bole tergelak...

then bile doctor nk check bukaan, die cakap la...
"puan, panty u dah ade darah...
i think u bole deliver by today..."
aku tgk laling temok, laling temok tgk aku...
seriously, mcm xpecaya...
akhirnye....

die seluk, but the problem is KEPALA BABY MASIH JAUH...
sakit tau kene seluk sejauh tu...
lepas tu die bagi aku ubat utk buang air besar katenye bole membantu kepala baby turun...
20 minit lepas tu...
die datang seluk lagi, and die mcm dh hepi sbb ade ruang dah utk memudahkan kepala baby turun...
die mintak izin nk pecahkan air ketuban...

bile air ketuban dah dipecahkan...
muke die terus berubah...
"i dont like this...baby dah berak ye puan..."
terus die keluar panggil another doctor...
bile aku nampak doctor tu aku mcm dh agak solutionnye ape
 die discuss sesame die..
sambil tengok air ketuban tu doctor yg sorg lagi tu cakap,
"kalau baby dh berak, kite kene czer immediately la puan"
mendengar perkataan CZER aku mcm "KENAPA?? i nk beranak normal jugak"
die pun explain kenapa kene segerakan utk keluarkan baby bile baby dah berak...
untuk elak baby sedut najis tu, and kalau baby dh sedut akan ade mcm2 prosedur plak once baby dah lahir... especially utk paru2 baby la..

aku tanye, dh berapa lame baby berak dalam tu..
kenapa aku tanye, sebab aku dah ulang alik 3 minggu ke hospital sbb ingt dh nk beranak kan...
so mebi dari mase tu lagi baby dah start berak..
tu ape yg bermain dalam kepala aku....
tp doctor cakap xsure..sebab xleh nk trace...
so aku cakap, xpela, i nk jugak normal...
i nk try..
doctor just cakap die ok mane2 decision aku, cume risiko pada baby...
then aku dengan kompiden cakap aku nk normal...

air ketuban dengan najis baby

start dari pkl 1230 tgh hari tu mmg aku dah start tawakal dan berdoa agar jalan terbuka dengan pantas menjadi 10cm...
waktu tu aku baru 4cm...
dan mase tu jugak aku kene saiko ngn sorang nurse yg agak berumur dalam LR nih...
u nk normal, tp bukaan u baru 4cm...
nk pergi 10cm will take few hours...
like 8 hours...
mmg betul ape die cakap...
and aku gumam dalam hati, Allah ade...
aku mintak tolong dengan Allah je...
walaupun aku dh terkesan dengan kate2 die yang ini...
sbb teringat mase anak 1st dulu...

die tgk graf CTG aku yg mendatar...
die cakap, graf baby u xcantek...
u tgk nih...
aku jawab, my baby is sleeping...
banyak kali aku cakap my baby is sleeping everytime die cakap graf xcantek...
9 bulan lebih aku bawak anak dalam perut, aku tau mase bile die tdo dan mase bile die aktif...
agaknye disebabkan kekerapan aku menjawab, last2 die cakap...
i xrisaukan u..i risaukan baby...
bla bla bla...
aku mcm, like seriously??
at this time...aku tgh sakit kot...
and doctor pn hormat decision aku...
and who are u to say that...
(tp cakap kt laling temok je la)
laling temok suruh abaikan je die..

then doctor masuk, again nurse tu cakap lagi pasal graf baby mendatar tu...
and mase doctor masuk kebetulan baby baru bangun...
hamek ko katenye anak aku pasif kan...
turun naek turun naek ko graf tu...
cehhh, tetibe nurse tu cakap..
owh, ni sbb td i bg u drip air...
FINE..FINE..FINE
hahahaha...

3 org nurse bertukar shift...
contraction semakin menggila...
dan aku sampai arini paling kesiankan nurse last yg attend aku...
mmg aku rase everytime contraction die kene marah je ngn aku...
atas2 beberapa sebab...
antaranya, 
die suruh aku lipat kaki tp aku xmau..
die kene pegang alat ctg yg tekap kt perut aku sbb nk cari jantung baby...

dalam mase 4jam Alhamdulillah jalan terbuka sampai 10cm
doctor suruh teran...
aku teran...
diorg kate aku xteran sbb kepala baby xkeluar...
last2 doctor seluk still KEPALA BABY MASIH JAUH...
and die cakap, i think kene proceed czer..
kepala baby jauh so i cannot vacuum...
if kepala baby dah dekat, i can assist utk vacuum...

bile die tanye aku nk proceed czer or u nk tunggu...
then mase tu mmg aku agree je nk czer...
sakit dh xtertanggung weh...
haus kering tekak aku...
mase tu, bile aku dah agree nk czer, aku cume harapkan,
cepatlah kalau nk belahhh....
sakit sangat dah...
aku siap menjerit menangis sume2 la...
sumpah tak tipu...

korg bayangkanla sakit contraction once dh terbuke 10cm...
meneran sendiri kot...
tp bile ko tambah teranan xkua pape...

dr mase aku agree nk czer tu adela sejam baru aku kene tolak ke OT
baju dah tukar...
masuk LR, lagi sekali aku sound org dlm tu bile contraction menjelma...
every contraction aku rase sume aku sound...
even bising pn aku xleh nk handle...
dari baring aku kene duduk...
sbb nk bius belakang...
contraction time duduk lagi azab..
naseb baek ade nurse diri depan...
aku peluk nurse tu..
sekali doctor plak dtg depan sebab cakap position aku duduk tu salah..
dengan doctor2 tu aku peluk...
sbb aku xleh nk hadap bende bergerak atau suara...
xlame lepas bius, baru aku rilekssss...
sbb dh xrase pape..
aku dibaringkan dan sempat pesan kt nurse aku nk tgk baby once dh dikeluarkan...

lepas tu aku rase terhuyung hayang
mcm dalam kapal yg kene pukul gelombang kuat...
dari lampu OT yg banyak2 tu kan..
aku nmpk perut aku kene lapah...
sampai la aku nmpk anak aku dalam perut tu...
*tears*
nurse siap cakap, puan tgk anak puan kt situ...
padahal aku dah tgk dah dari awal lagi..
hahaha...
lepas tu aku dengar doctor bercakap mcm nada terkejut...
xlame..dengar baby menangis...
and doctor tunjuk pada aku...
sedih sebab xleh nk pegang and tenangkan baby tengah nanges..

Alhamdulillah...
syukur dikurniakan seorg lagi anak lelaki...
sonshine dah ade geng..
laling temok pn ade geng...
i am a happy mother...
few minutes after born...kene bersihkan dulu
around 6.30 aku ditolak masuk ke bilik...
dengan harapan setinggi gunung nk pegang baby...
keluar OT tu jumpe nurse yg kene hadap aku mase kt LR...
aku mintak maaf banyak2 kt die...
serius weh...
rase bersalah sangat, tp nk buat mcm mane...
sakit sangat mase tu...
hahahaha...

sonshine #2
 Alhamdulillah...
selamat semuanya..
walaupun xseperti dirancangkan, janji semua selamat...
baby pn Alhamdulillah sihat sangat...
berat pn 3.55kg...

KEPALA BABY MASIH JAUH tau x sebab ape??
sebab baby terbelit tali pusat...
no wonder dalam masa 3 minggu umi dah rase sakit die xturun-turun....
memanjang je jawapan kat atas tu...

Allah tu sebaek-baek perancang kan...
naseb baek jugakk aku tak taksub sangat nk tunggu baby lahir secara normal walaupun aku mmg sangat2 tak mau czer..
kalau x, hmmmm..
aku xdpt nk bayangkan...

oklah, 
aku dh rase normal, aku dah rase czer...
dan aku sangat2 prefer pantang secara normal...
huhuhu...

till then,
live life to the max and have a nice day
salam
:)

Tuesday, January 24, 2017

Selamat Dah

Assalamualaikum,

Selamat Tahun Baru 2017 guyssss!!!!
it's still January rite...
better late than never kan???
hehehehe....

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdulillah...
aku dah selamat bersalin anak ke 2, pada 16 November 2016...
betul2 ikut EDD (40 weeks)

since kt kampung coverage mcm hampeh,
excited nk share kt blog pn kene hold la....
even ade wifi kt umah mak pn, xtau nape aku rase line seselow siput vavi....

last entri aku ade cite pasal leaking sket kan??
kalau xingat bole tengok kt sini
aku melalui fasa sakit bersalin yang tersangat panjangnye...
almost 3 weeks lepas discover pasal leaking tu..
ekceli, mase tu aku dh nekad nak induce je and on Oct 28th, aku dengan gumbirenye pegi sepital dengan begitu overconfident nk induce sbb dh ade contraction yg very4 mild...

tp bile CTG dibuat, ade la detect contraction cume not frequent and xkuat...
so mase tu aku cakap kt nurse aku nk induce aritu...
then sbb mase tu baru 37weeks, nurse refer aku pada doctor pakar....
lepas tu mule soal siasat doctor pada aku...
nape nk induce?
tau x kesan induce?
end up induce?
macam2 la die tanye...
last2 die bagi aku satu kertas yg memberi info tentang induce...
die bagi aku, suruh bace balik, fikirkan semule and decide later...
kalau nk induce, sign that sheet and come back...
die akan terus induce aku....
cume die xkan buat mase hari aku datang check up tu...
die reject alasan aku bulat2 wehhhh...
so, xpela..
she's the doctor and i'm the patient...
she knows well kan sbb dh handle banyak kes bersalin....
die kate kalau xnk induce, tunggu tanda laen keluar...

the reason doctor tak nak buat based on lab result pada air ketuban aku sbb xde infection and baby ok...
so since lepas leaking tu xde lagi leaking and xde extra bukaan...
so die suruh tunggu la sbb nk bia natural sakit nk beranak...

bile dah balik umah, aku bace kertas tu and lepas tu aku terus TAK NAK induce...
hahaha...
so aku pn tunggu la next tande...
.
tapi hari2 aku berlalu mmg xtenang la...
contraction sentiasa ade...
dari very4 mild, jadi very3 mild...
bile malam, lagi kuat rase contraction...
tp bile siang, tidakla sekuat waktu malam...
laling temok banyak kali jugak ajak ke sepital tgh2 malam tu..
tp aku tak nak sbb tak mau keciwa...
everytime check up, buat CTG sekali or dua kali je baru detect contraction kuat tu...
so doctor suruh tunggu lagi...
baby masih jauh walaupun dh engage...

and pada minggu ke 39 aku give up...
aku dh start negatif...
sbb, aku mmg sakit nk beranak...
tp aku rase mcm org xpecaya aku sakit sbb TIADA TANDA2 yang ketara mengatakan aku dh nk bersalin kecuali contraction yang aku je rase....
and lendir keputihan yang berwarna coklat kemerahan....
aku give up pegi sepital nk check up..
aku give up dengar ape doctor cakap...
KEPALA BABY MASIH JAUH...
dats it...
perkataan yang menghancurkan muke ceria aku setiap kali excited nk pegi sepital sbb konfiden akan tanda tu dh keluar...

minggu ke 40, aku mmg dh rase contraction..
tp aku malas nk layankan utk ke sepital...
aku dh start cuti and kadang2 follow laling temok ke opis sbb aku tinggal sorg kt umah...

- to be continued -


live life to the max and have a nice day
salam :)